Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Papa Franjo osudio Katoličku crkvu zbog seksualnih skandala (VIDEO)


“Smrti migranata, ratovi i skandali u Katoličkoj crkvi sramotna su djela čovječanstva koja Isus Krist treba oprostiti”, rekao je papa Franjo dok je predvodio noćnu liturgiju Križnog puta.

Prema procjenama Vatikana misi na otvorenom prisustvovalo je oko 20 hiljada ljudi, a mnogi od njih sa svijećama u rukama.

Okupili su se kako bi na Veliki petak pomolili za čvrstu borbu protiv terorizma, a papa Franjo izrazio je stid zbog propusta čovječanstva.

Tim višestoljetnim obredom obilježava se 14 postaja kojima je po vjerovanju katolika Isus na Veliki petak prošao na putu prema mjestu razapeća. Obično počinje u ulici Via dei Fori Imperiali, širokoj aveniji koja vodi prema Koloseumu. Drugim riječima, na Veliki petak komemorira se dan kad je Isus razapet i kad je umro.

Skup je počeo nešto poslije 21 sat, ali je zbog pojačanih sigurnosnih mjera Koloseum satima prije bio zatvoren za turiste kako bi policija pretražila područje psima i opremom za otkrivanje eksploziva.

“Kriste naš jedini spasitelju, vraćamo ti se i ove godine pogleda pognuta u sramu i srca punih nade. Sramu zbog svih slika uništenja, razaranja i brodoloma koji su postali uobičajeni u našim životima”, rekao je Franjo.

Evocirajući na ratove i sukobe, kao i napade na hrišćanske manjine, papa Franjo je također izrazio sramotu zbog “nevine krvi žena, djece, migranata i lica progonjenih zbog boje njihove kože, etničke ili religijske grupe kojoj pripaduju; krvi koja se proljeva svakodnevno”.

“Skandalizirali smo i ranili tvoje tijelo, Crkvu, i zaboravili svoju prvu ljubav, svoj prvi entuzijazam i svoju potpunu dostupnost dopuštajući svojim srcima i svojoj predanosti da se zapuste”, napomenuo je Franjo.