Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Pokrenuta istraga zbog incidenta: Amerikanci optužili Hrvatsku vojsku za prevaru


Vojni odnosi Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država mogli bi biti poremećeni zbog propusta koji se dogodio u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane u realizaciji ugovora o prodaji 1,25 miliona metaka zapovjedništvu američkih snaga za Evropu.

Oružane snage SAD, naime, optužuju Ministarstvo odbrane da su im pokušali prodati streljivo koje ne odgovara njihovim standardima i “uvaliti” im metke kineske proizvodnje koje su izričito naglasili da ne žele, saznaje Jutarnji list. U Oružanim snagama je potvrđeno da je došlo do neugodne situacije s američkim partnerima te se nadaju da neće naštetiti daljnjoj vojnoj saradnji dviju zemalja te da situacija nije ugodna.

Zbog nastale situacije, načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov MORH-u predlaže da se američkim partnerima uputi izvinjenje, a unutar Zapovjedništva za potporu provodi se istraga kako bi se ustanovilo kako je došlo do toga da su Amerikancima isporučeni meci kineske proizvodnje.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, predstavnici američke vojske prošle godine zatražili su da pregledaju zalihe razne vrste naoružanja i streljiva u skladištima HV-a. Nakon pregleda obavljenog u ljeto prošle godine američka strana je za potrebe zapovjedništva američkih snaga u vuropi, US EUCOM, naručila 2,5 miliona komada metaka kalibra 12,8 x 108 mm. Riječ je o streljivu za teške snajpere i puške. Hrvatska vojska ovaj metak koristi za strojnicu NSV koja je sastavni dio naoružanja tenka M-84.

Oružane snage tu su narudžbu mogle ispuniti, no naknadno američka strana prepolovljuje narudžbu na 1,25 miliona komada. Pripadnici američke vojske prošle su godine pregledali streljivo te zadovoljni njegovom kvalitetom s Hrvatskom potpisali ugovor vrijedan oko 30 miliona kuna. Streljivo je prikupljeno te je prošlog mjeseca uskladišteno na lokaciju kod Rijeke. U skladište dolazi američka vojna delegacija da bi pregledala robu prije isporuke. Kako saznajemo, američki časnik tada je utvrdio kako 90 posto streljiva ne zadovoljava američke standarde te da je dio metaka kineske proizvodnje i odbija obaviti primopredaju streljiva. Nakon takvog zaključka američkog časnika, američka strana hrvatskoj strani šalje ogorčene dopise. Iz američkog zapovjedništva za Evropu stiže dopis da ne žele streljivo od Hrvatske. U sve se uključilo i američku ambasadu u Zagrebu, iz kojeg također stižu poruke sadržaja punog gorčine. Ukratko, Amerikanci se osjećaju prevarenima.

Sagovornik u Oružanim snagama tvrdi da u cijeloj priči postoje dva problema. Prema njegovim riječima, problem oko standarda metka je tehničke prirode, a riječ je o načinu označavanja i pakovanja streljiva. Američka vojska streljivo označava i pakuje na jedan način, a ponuđeno hrvatsko streljivo je istočnog porijekla i ono se pakuje i označava po drugim standardima. Naši izvori tvrde da je Amerikancima prije mjesec dana ponuđeno isto streljivo kao i prije godinu dana te da nema ni govora o pokušaju prevare. Drugi problem je nekoliko sanduka streljiva iz Kine.

U Oružanim snagama priznaju kako je riječ o njihovu propustu te da se u Zapovjedništvu za podršku, koje bilo zaduženo za prikupljanje i skladištenje streljiva, provodi istraga da bi se utvrdilo kako se kinesko streljivo našlo u ponudi.

Sagovornici tvrde kako je nakon intenzivnih konzultacija američka strana je ipak prihvatila da se kineski meci zamijene drugima te da se cijeli paket sa 1,25 miliona metaka otpremi u američko zapovjedništvo za Evropu. Prema njihovim riječima, problem ipak nije došao na politički nivo, što je dobro, nego je riješen “vojnom diplomatijom”.

Kao što je poznato, ovo nije prvi put da su Sjedinjene Države tražile naoružanje i streljivo iz hrvatskih vojnih skladišta. Velika operacija čišćenja neperspektivnog naoružanja i streljiva obavljena je prije nekoliko godina, kada su hrvatsko oružje i streljivo u američkoj organizaciji završili u rukama sirijskih pobunjenika. No, kako saznaje Jutarnji, Hrvatska najvjerovatnije do daljnjega više neće prodavati svoje vojne viškove.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/287122/pokrenuta-istraga-zbog-incidenta-amerikanci-optuzili-hrvatsku-vojsku-za-prevaru#sthash.Q3l3vPDF.dpuf