Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Русский Русский Español Español

Ron Haviv se izvinio Bošnjacima Bijeljine jer mediji nisu mogli spriječiti rat


Fotografije agresije na Bosnu i Hercegovinu ovog fotoreportera obišle su svijet, a posebno je poznata fotografija iz Bijeljine kada pripadnici agresorskih snaga šutiraju tijela ubijenih na ulici. Američki fotoreporter Ron Haviv obratio se danas putem videolinka okupljenima ispred Atik džamije u Janji koji danas obilježavaju 25 godina od okupacije Janje i Bijeljine. Fotografije agresije na Bosnu i Hercegovinu ovog fotoreportera obišle su svijet, a posebno je poznata fotografija iz Bijeljine kada pripadnici agresorskih snaga šutiraju tijela ubijenih na ulici.

Rekao je da 1992. godine slanjem fotografija iz Bijeljine u svijet pokušao spriječiti rat, ali da nije uspio.

– Mi mediji smo pokušali alarmirati, pritisnuti i postidjeti svijet da bi učinili nešto da bi zaustavili rat. Nismo uspjeli. Danas sam ovdje da se izvinim za neuspjeh – kazao je Haviv. Dodao je da je situacija eskalirala dolaskom Arkanovih “tigrova” te da je time broj ubistava povećan. – Jedna strana je pobjeđivala, a druga gubila – rekao je Haviv. Izrazio je nadu da će djeca u BiH graditi svoju domovinu onako kako to ona zaslužuje.

Cjelodnevnim aktivnostima danas se u Janji kod Bijeljine obilježava 25 godina od formiranja prvog logora u BiH ”Batković” kroz koji je prošlo oko 4.000 ljudi. Poručeno je da se april 1992. godine ne smije zaboraviti da se zlo više nikada i nigdje ne bi ponovilo.

Organizatore Medžlisa Islamske zajednice Janja, Udruženje demobilisanih boraca Janja – Bijeljina i Udruženje logoraša Janja – Bijeljina podržao je Savez logoraša u BiH, čiji je predsjednik Jasmin Mešković poručio da istina mora biti sačuvana i javnosti pokazana zbog onih koji nisu preživjeli agresiju na BiH i zbog generacija koja dolaze.

U Atik džamiji je, nakon okruglog stola u Domu kulture Janja, proučen tevhid, a u toku dana planirana je i projekcija filma o logorašima.