Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Kinezi izgradili gigantsku solarnu elektranu u obliku pande na milion kvadratnih metara


China Merchants New Energy je najveća državna kompanija za čistu energiju u Kini. U prvoj fazi projekta, koji su završili 30 juna, na farmi u Datongu su postavili postrojenje od 50 megavata. Gigantska solarna panda počela je već isporučivati solarnu energiju u sjeverozapadnoj Kini, dok je izgradnja druge pande planirana krajem ove godine.

Elektrana panda, kako su je nazvali, ima mogućnost producirati 3,2 milijarde kilovata solarne energije po satu u narednih 25 godina. To će eliminisati potrošnju oko milion tona uglja koji bi se koristio za proizvodnju struje, što će smanjiti emisij ugljenika za 2,74 miliona tona.

Kompanija China Merchants New Energy sarađivala je s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u proizvodnji panda elektrane. Iz UNDP-a su kazali kako je ovaj projekt dio napora za podizanje svijesti mladih u Kini o razvoju čiste energije.

Kineska kompanija i UNDP namjeravaju izgraditi još nekoliko panda elektrana u Kini u narednih pet godina.

Pande su jedne od najugroženijih životinja na Zemlji, a žive u gustim šumama brdovitih područja u Kini. Ubiti pandu u Kini je bilo kažnjivo smrću do 1997. godine otkad je kazna 20 godina zatvora.