Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Sonja Karadžić: U politiku ušla tek nakon što nije uspjela kao pjevaljka (Foto)


Prije nego što je uspjela kao narodni poslanik i postala moćna i uticajna figura u politici Republike Srpske, Sonja Karadžić Jovičević pokušala je da postane estradna umjetnica. Kćerka bivšeg predsjednika Republike Srpske, Radovana Karadžića, kao mlada djevojka maštala je o tome da izgradi veliku muzičku karijeru i postane poznata kao pjevačica rock muzike.

Zahvaljujući uticaju i poznanstvima oca, koji je u to vrijeme bio priznati psihijatar u Sarajevu, Sonja je 1991, kad je imala 24 godine, snimila album „Ratnik iz raja“. Umjetničko ime bilo joj je Sonya.  – Radovanov i moj zajednički prijatelj me je zamolio da pomognem njegovoj kćerki Sonji, koja silno želi da postane pjevačica. Sonja je već imala spreman materijal kad je došla kod mene na razgovor.

Preslušao sam pjesme, ne mogu da kažem da sam bio oduševljen njenim glasovnim sposobnostima, kao ni kompozicijama, ali nije to ni bilo toliko loše. Štampali smo 500 primjeraka njenog prvog albuma, koji se u prodaji našao 1991, ali, koliko se sjećam, nijedan nije prodat. Većinu diskova porodica Karadžić je otkupila i podijelila rodbini i poznanicima, priča izvor.

Neuspjeh koji je doživjela kao pjevačica Sonji se nimalo nije dopao, pa je iz tog razloga ovaj podatak potpuno izostavila iz svoje biografije, piše Kurir. Iako u muzici nije ostvarila uspjehe, u politici jeste. Postala je potpredsjednica Srpske demokratske stranke (SDS) i poslanik u narodnoj skupštini RS. Ljubav prema muzici iskazuje na koncertima, a omiljena pjevačica joj je Ceca Ražnatović. Kada je popularna folkerka prije tri godine održala koncert u Istočnom Sarajevu, Radovanova kćerka bila je u prvom redu u publici, a poslije nastupa iskoristila je priliku da se slika sa nesuđenom kolegicom. .