Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Ako se gladni narod pobuni, da zna: ‘Narodna vlast’ i NATO su uvježbali “Brzi odgovor 2017“


Direktor vježbe, brigadni general József Szpisják, čestitao je svim vojnicima koji su učestvovali u vježbi na napornome radu i posvećenosti izvanrednom uspjehu vježbe, a također im se zahvalio na profesionalizmu i entuzijazmu tokom cijele vježbe.

Iz EUFOR-a je saopćeno da su u ovoj međunarodnoj vježbi učestvovali Višenacionalna bojna EUFOR-a, Pričuvne snage srednje razine iz Ujedinjenog Kraljevstva i Bojna taktičkih pričuvnih snaga s Kosova, kao i agencije za provedbu zakona i Oružane snage BiH. Prvi put su, u okviru realističnih scenarija, svi zajedno radili s ciljem provjere svojih planova za vanredne situacije.

Zapovjednik EUFOR-a, general-bojnik Anton Waldner je izjavio da je vježba „Brzi odgovor 17“ bila prilika “da povećamo interoperabilnost naših snaga i s Oružanim snagama i agencijama za provedbu zakona BiH, ali i da testiramo taktike, tehnike i procedure za odgovor na veći broj prijetnji različitoga tipa.” Tijekom obraćanja vojnicima na završnoj svečanosti on je dodao da je na strateškoj razini, Europska unija i dalje posvećena Bosni i Hercegovini i kroz nazočnost EUFOR-a nastavit će podržavati napore BiH na održavanju sigurnog i stabilnog ozračja na njenome putu ka članstvu u EU.

“U tom smislu vaše prisustvo u okviru ove izuzetno važne vježbe služi kao podrška ostvarenju toga strateškog cilja”, naveo je.

“Brzi odgovor 2017” je bila vježba za operacije podrške miru koju je predvodio EUFOR i koja je uspješno demonstirala sposobnost EUFOR-a da pozove pričuvne snage s ciljem održavanja sigurnog i stabilnog ozračja kroz pružanje potpore lokalnim vlastima, agencijama za provedbu zakona i Oružanim snagama BiH.

EUFOR se, u slučaju potrebe, može osloniti na mobilne i svestrane pričuvne snage “iza obzora” kako bi pojačao svoje snage raspoređene u području operacija i odgovorio na bilo koju vanrednu situaciju vojne prirode ili pružio potporu Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu obrane – navodi se u saopćenju EUFOR-a.

Ostalo je nejasno… a ko bi to “nas” u sred “sigurnog i stabilnog ozračja” mogao napasti!?