Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

MANFRED J. DIRRHEIMER: Pljačkaš bankarskog sektora i građana BiH?

manfred dirrheimer
manfred j dirrheimer

Manfred J. Dirrheimer

Od prvog dana posljednjeg rata u BiH, Bosnu nisu rušili i pljačkali samo domaći prevaranti, profiteri i ini kriminalci, već i razni bjelosvjetski ološ.

I nije samo da se bosanski probisvijeti kriju iza sumnjivih titula, funkcija, ulaganja…

Od trupa UN, pa sve do OHR-a, OSCE-a i drugih međunarodnih “faktora” pa sve do raznih sumnjivih “pomagača” i  biznismena – puno je stranaca koji su svoje plate i bogatstva zarađivali na bosanskoj krvi, muci i sirotinji, čineći PREVARU!

Bosna jeste top vijest crnih hronika vezanih za kriminalna poslovanja, ali ima dešavanja za “crnu hroniku” koja se kriju daleko od očiju javnosti (i koja su puno gora i teža od onih o kojima imamo priliku svakodnevno čitati i slušati),  kako bi se prikrila sprega između stranog sumnjivog biznisa i kriminogenih bosanskih političara.

Tuzlanska Republika je preko svojih izvora u dilomatskim i obavještajnim krugovima došla do saznanja, da postoji kriminalna sprega bh. vlasti i inozemnih bankarskih magnata koji dijele profit od pljačke bh. bankarskog sistema – i tim profitom “plaćaju” ko će biti (ili ostati) vlast u BiH.

Pod krinkom islamskog bankarstva

Bosanskoj javnosti je poznato kako je poslije rata na mala vrata počelo ulaziti tzv. islamsko bankarstvo. Pod krinkom islamskog bankarstva u Bosnu su došle razne strane monetarne institucije kako bi prevarom države (pa samim tim i njenih građana) profitirali. Bosna je nadaleko pozanata kao raj za mutne transakcije i pranje novca, pa je tim povodom (ali pod imenom druge kompanije) u BiH ušla tvrtka FWU Finanz- und Wirtschaftsberatung GmbH.

Osnivač i vlasnik ove tvrtke je Dr. Manfred J. Dirrheimer, ujedno utemeljitelj FWU Forschungsgesellschaft für Wettbewerb und Unternehmensorganisation (Research Institute for Competitive and Corporate Organization) u Münchenu. Osim toga, Dr. Dirrheimer je direktor i član Nadzornog odbora nekoliko osiguravajućih društava, među ostalima – i direktor tvrtke Al-Ahli Takaful, koja je takođe pod imenom druge kompanije ušla u poslovni prostor BiH.

Ovdje dolazimo do konkretnog

Tvrtka AlAhli Takaful osigurava proizvode za osiguranje putem osiguranja za pojedince i grupe u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Kako saznajemo od naših izvora iz diplomatskih i obavještajnih krugova Manfred J. Dirrheimer je putem svojih veza u VM BiH (te u saradnji sa pojedincima iz vrha SDA BiH, a preko uticaja koji mu je u BiH na prvom mjestu obezbijedila saudijska diplomatija) napravio kriminalnu spregu sa bankama koje se u BiH bave tzv islamskim bankarstvom, tako što je tajnim ugovorima obezbijedio da novac koji bh. građani drže u navedenim bankama bude u iznosu od 70 posto na raspolaganju Dirrheimeru (putem angažmana AlAhli Takaful i FWU Finanz- und Wirtschaftsberatung GmbH.). Ovim novcem, dakle klasičnom pljačkom, Dr. Dirrheimer obezbjeđuje osnovni kapital za ulaganja od kojih dobit ide isključivo njemu i njegovim partnerima.

Dakle, preko banaka u BiH (koje Vlada BiH nije u stanju ili ne želi adekvatno kontrolisati) Dr. Manfred J.  Dirrheimer bez ikakvih vlastitih ulaganja obezbjeđuje enormnu dobit na štetu države BiH i ulagača koji svoj novac drže u bosanskim bankama.

Kako iz svojih izvora saznaje Tuzlanska Republika, Dr. Dirrheimer je dio novca od kriminalnog poslovanja u BiH investirao i preko International Investment Bank (IIB) and Al Shiddi Group, u projekat Sarajevo City Center (vrijedan €130,000,000).

Manfred J. Dirrheimer u Sarajevo City Center

Naravno, bosanske vlasti nisu spriječila da se kriminalno stečena dobit ulaže u BiH (jer niko ne provjerava ni kako su imovinu stekli bosanski političari!), ali ni to da kriminalna sprega ostvaruje profit koji se ne ulaže nimalo u BiH, već isključivo (u konkretnom slučaju) za poslovne ciljeve Dr. Dirrheimer i njegovih partnera.

Nepotvrđeno, ali iz diplomatskih i obavještajnih krugova saznajemo da se dio ovog novca ulaže u izboru kampanju SDA BiH, kako bi Dr. Dirrheimer i njegovi partneri sebi osigurali da će u organima bosanske vlasti imati osiguranu dalju kriminalnu spregu za nova kriminalna ulaganja – kako saznajemo u energetski sektor. Obzirom da se najveća ulaganja u energetskom sektoru planirau za Tuzlanski kanton, jasno je gdje će bit “poslovni” fokus Dr. Dirrheimera – održati na vlasti SDA u TK

Naravno, pogađate, od poslovnih aktivnosti bosanske vlasti i Dr. Dirrheimera, Bosna sigurno neće imati nikakve korsiti. Naprotiv….