Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Globalni indeks mira: BiH na 89. mjestu, među najgorim zemljama u Evropi


FOTO: Ilustracija

Izvještaj koji je objavio Institut za ekonomiju i mir uzeo je u obzir 23 indikatora mira raspoređena u tri kategorije: nivo sigurnosti u društvu, domaći i međunarodni konflikt i militarizacija.

U odnosu na prošlu godinu svijet je postao nesigurnije mjesto za 0,27 posto. Čak 92 zemlje su nazadovale, dok je 71 napredovala.

Najopasnija zemlja na svijetu i dalje je Sirija koja posljednje mjesto na ovoj listi drži već pet godina. Slijede je Afganistan, Južni Sudan, Irak, Somalija, Jemen i Libija, a među zemljama označenim crvenom bojom nalazi se i Turska koja je nazadovala za tri mjesta.

Kada je riječ o zemljama regiona, u goroj poziciji od naše zemlje je samo Kosovo koje se nalazi na 92. mjestu. Slovenija je u društvu najboljih i na 11. je mjestu, Hrvatska je na 27. mjestu, Srbija na 54., a Crna Gora na 58. mjestu. BiH je loše pozicionirana i u Evropi, a iza nje su samo Kosovo i Turska.

Evropske zemlje podbacile su zbog političke nestabilnosti, unutrašnjih konflikata i narušenih odnosa sa susjedima. Prvi put u historiji mjerenja ovog indeksa zemlje Zapadne Evrope su nazadovale u najmanje pet polja, a Španija ja nazadovala za čak 10 mjesta zbog unutrašnjih političkih tenzija i posljedica utjecaja terorizma.

Najmiroljubivija zemlja je bio i ostao Island koji drži tron od 2008. godine. Prate ga Novi Zeland, Austrija, Portugal i Holandija.

Stručnjaci koji su radili na ovom dokumentu istakli su kako je ovaj indeks bitan, jer utječe na sve segmente jedne države, a posebno na ekonomiju.