Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Meron: Treba se oduprijeti mraku neznanja i poricanja, žrtve ne smiju biti zaboravljene


“U mnogim kulturama, sjećamo se voljenih koje smo izgubili i odajemo im počast paljenjem svijeće, pri čemu je plamen svijeće simbol čudesne varnice života, ali istovremeno i njegove krhkosti. Ali plamen svijeće takođe je izvor i simbol prosvjetljenja; kako figurativno tako i doslovno, on donosi svjetlo sjenama i predstavlja istinu i znanje u sučeljavanju s mrakom. Danas, kada će ljudi dobre volje u Memorijalnom centru u Potočarima i širom svijeta zastati i odati poštu, svako na svoj način, onima koji su tragično izgubili živote tokom stravičnih događaja u Srebrenici prije 23 godine, svi ćemo, u određenom smislu, zapaliti svijeće sjećanja.
Svi smo čuvari tog vitalnog, mada krhkog plamena: odgovorni danas, i u danima koji će doći, da osiguramo da sjećanja na očeve i braću, muževe i sinove, kao i na sve druge žrtve tih stravičnih događaja i dalje žive, da lekcije Srebrenice ne budu nikada zaboravljene i da svako od nas učini sve što može da proširi svjetlo istine i odupre se mraku neznanja i poricanja”, kazao je Meron.

Podsjećamo, u Potočarima će dana biti ukopano 35 žrtava, uglavnom se radi o nekompletnim posmrtnim ostacima pronađenim u masovnim grobnicama, u nekim slučajevima i samo od jednoj.