Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Predizborna poruka ministra MUP-a RS građanima: Ne prijavljujte fiktivna mjesta prebivališta, dobit ćete prekršajne prijave


Lukač je rekao da je nastavljen pozitivan trend u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a, dodajući da je stanje sigurnosti u RS-u povoljno.

“Rezultati demantuju sve priče da je narušeno stanje sigurnosti u RS-u u bilo kojem segmentu”, rekao je Lukač.

On je istakao da nijedno krivično djelo neće biti prepušteno samo sebi, a posebno ne teža krivična djela koja bi mogla opterećivati javnost. Pohvalio je pripadnike MUP-a RS koji su osiguravali komemoraciju u Srebrenici s obzirom na to da taj dan nije bilo nijednog incidenta.

“Policija je pokazala da može organizovati velike skupove i da oni proteknu sigurno. Velik broj drugih skupova, naročito u ljetnom periodu, policija je osiguravala i nije bilo nijednog incidenta do sada”, kazao je Lukač.

Kao veći problem s kojim se susreće MUP RS naveo je migrantsku krizu, dodajući da je enormno povećan priliv migranata koji se najviše pojavljuju u Podrinju, a koji prelaze granicu Srbije i BiH.

“Mislim da postoji neorganizovanost na nivou BiH, posebno na nivou Ministarstva sigurnosti BiH”, rekao je Lukač govoreći o angažovanju policajaca MUP-a RS na osiguranju državne granice.

On je dodao da se svakodnevno moraju ispunjavati obaveze smještaja i hrane policajaca, jer neko mora snositi te troškove. Lukač je poručio kako stanje još uvijek nije alarmantno.

Policija je od početka godine privela blizu 1.500 migranata na teritoriji RS-a. Kako kaže, taj broj iz dana u dan raste i RS nema ni kapacitet ni resurse da ih zadržava na teritoriji RS. Pored 1.500 migranata koje je policija privela postoje i oni migranti koje nije bilo moguće privesti.

“Ovo prerasta u krizu i nadležni organi s nivoa BiH moraju više raditi kako bi se izborili s ovim problemima”, kazao je Lukač.

Prema njegovim riječima najveći broj migranata nalazi se na području Bijeljine i Zvornika iako je MUP očekivao veći broj na području Hercegovine. Kako kaže, migrantima je očito lakše doći iz Srbije do Podrinja.

S obzirom na to da se radi o izbornoj godini, Lukač je kazao da u izbornim godinama dolazi do fiktivnih prijava mjesta prebivališta. Građanima je poručio da će MUP RS raditi na kontroli osoba koje se fiktivno prijavljuju.

“Svi načelnici MUP-a su dobili zadatak da izvrše kontrolu prebivališta svih onih koji su se prijavili na taj način. Ne preporučujem nikome da se zbog glasanja prijavljuje negdje jer oni će sigurno dobiti prekršajne prijave”, rekao je Lukač.