Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Potpisan novi koprodukcijski kinematografski ugovor između BiH i Francuske


Koprodukcijski kinematografski sporazum između Francuske i Bosne i Hercegovine, prvi nakon 1974. godine, potpisali su danas u Sarajevu ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ambasador Francuske u BiH Gijom Ruson (Guillaume Rousson).

Ministar Osmanović kazao je da je saradnja na polju kinematografije između dvije zemlje dinamična i da ima dugu tradiciju te da je francuski sistem podrške kinematografiji primjer mnogim drugim zemljama.

Njihova zajednička namjera je, dodao je, da se na osnovu tog sporazuma u narednom periodu dodatno poveća saradnja u oblasti kinematografije.

Osmanović je istakao da Bosna i Hercegovina dijeli francusko viđenje značaja kinematografije za kulturni i privredni razvoj zemlje te da teži uspostavi sličnog sistema, uvažavajući nadležnosti u toj oblasti.

Pojasnio je da je Francuska jedna od zemalja s kojom Bosna i Hercegovina najčešće koproducira filmove te da su neki od filmova koji to potvrđuju “Savršeni krug” Ademira Kenovića, “Gori vatra” Pjera Žalice, “Snijeg” Aide Begić, “Mostovi Sarajeva” u režiji 13 vodećih evropskih autora te “Smrt u Sarajevu” u režiji Danisa Tanovića.

Istakao je da su u 2018. godini dva francuska filma u cijelosti snimljena u Bosni i Hercegovini, i to u manjinskoj koprodukciji s domaćim producentima.

Potpisivanje sporazuma, zaključio je Osmanović, pokazuje obostranu privrženost principima evropske koprodukcije, povećava dijapazon mogućnosti saradnje te olakšava dobivanje koprodukcijskog statusa i boljeg ulaza na tržište bh. filmova u Francusku i francuskih filmovima u Bosnu i Hercegovinu.

Ambasador Francuske u BiH istakao je da se na potpisivanje sporazuma čekalo od 2014. godine, kada su ministarstva obje zemlje odlučila obnoviti stari sporazum o koprodukciji iz 1974. godine između Francuske i Jugoslavije.

Pojasnio je da će filmovi rađeni u koprodukciji biti smatrani nacionalnim državnim filmovima i u Francuskoj i u Bosni i Hercegovini te da će na taj način koristiti istu pomoć kao i državni filmovi.