Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Austrija: Političari učestvovali u 20 kampanja protiv muslimana u 2018. godini

Alexander Pollak, glasnogovornik "SOS Mitmenscha", kazao je da su kampanje mržnje protiv muslimana, samo zbog njihove religijske orijentacije, dostigle "nezamisliv nivo" u odnosu na prije nekoliko godina.


Rezultati opsežne studije koju je provela nevladina organizacija “SOS Mitmensch” u Austriji pokazali su da su 2018. godine političari u toj zemlji učestvovali u oko 20 kampanja protiv muslimana, javlja Anadolu Agency (AA).

Aktivisti ove nevladine organizacije u utorak su u Beču sa novinarima podijelili rezultate zanimljivog istraživanja o islamofobičnim i antimuslimanskim kampanjama u austrijskoj politici tokom prošle godine. U studiji se navodi da su čak najviši politički zvaničnici bili umiješani u kampanje usmjerene prema muslimanima.

Navodi se da su u širenju antimuslimanskih kampanja učestvovali i desničar Heinz-Christian Strache, austrijski vicekancelar, njegov stranački kolega Johann Gudenus iz Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) i ministrica socijalnih poslova Beate Hartinger-Klein.

Alexander Pollak, glasnogovornik “SOS Mitmenscha”, kazao je da su kampanje mržnje protiv muslimana, samo zbog njihove religijske orijentacije, dostigle “nezamisliv nivo” u odnosu na prije nekoliko godina.