Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Britanski mediji o BiH: Za gradnju su dali cijelo bogatstvo, a sada beznadežno propada


Britanski Daily Mail objavio je opsežnu reportažu o vojnom aerodromu nekadašnje JNA Željava koji je smješten između BiH i Hrvatske, a koga je vojska minirala i potpuno onesposobila nakon povlačenja 1992. godine.

Vojna baza je izgrađena između 1948. i 1968. ispod planine Plješevice. Pod tajnim nazivom „Objekat 505“ projekat je koštao bivšu Jugoslaviju 5,75 milijardi eura.

Postala je jedna od najvećih i najskupljih vojnih građevinskih projekata u Evropi. Kompleks je dizajniran i izgrađen tako da može pretrpjeti direktan udar od 20 kilotona nuklerne bombe što je ekvivalent onoj koja je ispuštena na Nagasaki.

zeljave-701x467

Daily Mail piše da se vanjski dio objekta sastojao od pet pisti (dvije poletno-sletne i tri poletne) sa dimenzijama za slijetanje i najvećih transportnih aviona.

Tu se nalazilo i pet stajanki za avione na otvorenom kao i prateće staze za vozila, koje su povezivale ove piste. U  blizini Ličkog Petrovog sela  izgrađena je kasarna, koja je, ujedno, bila i logistička baza.

Baza je snabdijevana kerozinom pomoću sopstvenog podzemnog cjevovoda iz vojnog skladišta na brdu Pokoj kod Bihaća gdje su bili rezervoari za gorivo dobro ukopani u brdo Grabež. Cjevovod prečnika 50 cm je bio dug oko deset kilometara i kompletno inžinjerski i borbeno obezbijeđen.

Skladišta eksploziva bila su Vedro Polje i Grabež u Ranicima, a skladište avio bombi kod mjesta Ripač.

zeljave1

Na vrhu Plješevice nalazio se impresivan radarski položaj i meteorološka stanica, a radari su bili uvezani u jedinstven sistem VOJIN (vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje).
Bilo je instalirano 7 radara koji su koštali svaki po 12 miliona dolara, a sistem za navođenje je koštao 50 miliona dolara a bio je ujedno i najskuplji sistem u JNA. U funkciji su bili 4 takva sistema.

Vojska bivše Jugoslavije 17. maja 1992. minirala je aerodrom sa 56 tona eksploziva i time ga u potpunosti onesposobila, a zub vremena učinio je da njegova unutrašnjost u potpunosti propadne.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/282200/britanski-mediji-o-bih-za-gradnju-su-dali-cijelo-bogatstvo-a-sada-beznadezno-propada#sthash.GJ8N80OM.dpuf

Save

Save