Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

“Robne rezerve RS-a” u gubicima, Vlada ne traži odgovornost resornog ministra


Tvrdi da se problem “Robnih rezervi RS-a” vuče dugi niz godina.

“Tragalo se na koji način se posao može najbolje organizovati. U tom traganju naprave se određeni promašaji. Nismo vidjeli suštinu da ih zadržimo na ovaj način”, rekla je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci ističući da je Vlada odlučila da ide u reorganizaciju tog javnog preduzeća, “jer forma u kojoj je u prethodnom periodu funkcionisalo očigledno ne može dati adekvatne rezultate”.

Utvrdit će se, tvrdi, najbolji model funkcionisanja “Robnih rezervi RS-a” u budućnosti.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a još lani je upozorila da “Robne rezerve RS” grcaju u gubicima, koji su za oko 14 miliona KM veći od ukupnog kapitala tog javnog preduzeća, što znači da bi trebalo da ide u stečaj.

Revizori su utvrdili i da Govedarska farma “Farmland” iz Nove Topole nema nijedno stočno grlo koje bi, prema ugovoru koji je potpisala s “Robnim rezervama RS”, mogla da vrati tom javnom preduzeću.

Ukazali su i da “Robne rezerve” imaju desetine miliona kratkoročnih obaveza, odnosno ukupno 27.358.014 КM.

Zalihe su iskazane u iznosu od 1.580.102 KM i u potpunosti se odnose na zalihe robe robnih rezervi koje nisu namijenjene trgovanju, već ostvarivanju opšteg interesa i intervenisanju u kriznim situacijama, a raspolažu i zalihama roba oduzetih u postupku inspekcijskog nadzora na osnovu uredbe Vlade RS-a o načinu uskladištenja, čuvanja i raspolaganja oduzetom robom, čijom prodajom je ostvaren prihod od 162.134 KM.

Međutim, oduzeta roba nije evidentirana u poslovnim knjigama, a “Robne rezerve” nisu vršile tromjesečni pregled uskladištene robe oduzete u postupku inspekcijskog nadzora.

“Robne rezerve RS” su samo u 2015. iskazale gubitak tekućeg perioda od 2.826.586 KM.