Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Kosovo: Naser Keljmendi vraćen u pritvor


Apelacioni sud Kosova naložio je da se Naser Keljmendi, optužen za ubistva, organizovani kriminal i trgovinu drogom, prebaci u pritvor. Keljmendi, koji je do sada bio u kućnom pritvoru, iza rešetaka će ostati do 3. juna. Odluku o prebacivanju Keljmendija u kućni pritvor Osnovni sud u Prištini donio je 20. februara, javila je Radio-televizija Srbije.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je u julu 2014. optužnicu protiv Keljmendija za organizovani kriminal, teško ubistvo, kupovinu, posjedovanje, raspodjelu i neovlaštenu prodaju rizičnih narkotika i psihoaktivnih supstanci.

Iz Tužilaštva tvrde da je Keljmendi bio lider i vođa kriminalne organizovane grupe, dok se kao teško ubistvo navodi usmrćivanje Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine. U slučaju koji se vodi protiv Keljmendija, krajem oktobra prošle godine svjedočio je bosanskohercegovački biznismen, lider SBB-a i delegat u Domu naroda državnog parlamenta BiH Fahrudin Radončić.

Svedočenje Radončića se smatra ključnim u ovom sudskom postupku. Do sada su, po pozivu tužilaštva, u ovom slučaju svjedočili Azra Sarić, Aldin Hajdarević, Šejla Turković, Emir Polak, Muhamed Ušanović i nekoliko zaštićenih svjedoka putem videolinka iz Sarajeva. Suđenje je od posebnog značaja za kosovsko tužilaštvo. Ono predstavlja jedno od rijetkih slučajeva saradnje između kosovskog i bosanskohercegovačkog tužilaštva.

Keljmendi je uhapšen na Kosovu u maju 2013. na osnovu Interpolove potjernice, a suđenje je počelo u januaru 2015. Keljmendi se tada izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, optužujući bosanskohercegovačko pravosuđe za, kako je tada kazao, montiranje procesa.