Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

State department: Nema nezavisne RS niti trećeg entiteta!


Bosna i Hercegovina je jedna jedinstvena država, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Neće biti referenduma o otcjepljenju Republike Srpske, neće biti trećeg entiteta. I jedno i drugo je u kategoričkoj suprotnosti s Dejtonskim sporazumom i mi ćemo se odlučno suprotstaviti namjerama da se integritet, suverenitet i cjelovitost BiH dovedu u pitanje, rečeno je “Dnevnom avazu” u Vašingtonu. Na specijalnom brifingu za specijalnog izvještača “Avaza” u Stejt departmentu razgovarali smo s visokim zvaničnicima američke administracije o situaciji u BiH i na Balkanu.

Najoštrija reakcija 

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, naši su sagovornici istakli da će SAD najoštrije reagirati ako bi se stvarno krenulo u referendumske aktivnosti.

– Onog momenta kada, ako se to ikada desi, Dodik ili bilo ko krene u neku referendumsku proceduru, reagirat ćemo odlučno. I nećemo biti sami u tome. Mi razumijemo probleme koje imaju bh. Hrvati. Probleme imaju svi konstitutivni narodi u BiH, svi građani te države. I jedino mjesto gdje se problemi mogu rješavati su institucije države BiH. Nikakvi treći entiteti ne dolaze u obzir – rečeno nam je.

Upozoravaju da su reforme od suštinskog značaja za daljnji napredak BiH.

– Upozorili smo da se bez reformi BiH suočava s rizikom da postane propala država. No, to nije vaš usud. Reforme su potrebne i trebaju se što prije početi provoditi zbog vas, svakog građanina BiH, ne zbog nas. Mora se reformirati izborni proces, ekonomsko-socijalne reforme su hitno potrebne, kao i reforme u oblasti vladavine prava. Mi smo tu, zajedno s Evropljanima, spremni da pomognemo, pružimo tehničku podršku u izradi zakonskih rješenja, ali jedini koji odlučuju su vaši političari – kazali su.

Više puta je tokom dugog razgovora koji smo imali u Stejt departmentu isticana odgovornost bh. političara. Oni moraju “zaboraviti svoje privatne interese i posvetiti se reformama”. Upitani hoće li međunarodna zajednica izaći opet s nekom verzijom “aprilskog paketa” pred bh. političare, naši sagovornici nisu odbacili takvu mogućnost.

– Vrijeme je za ozbiljne i opsežne reforme u BiH. Evropljani već snažno zagovaraju socioekonomske reforme, koje su bitne. Ali bitne su i političke reforme i ima prostora da se one provedu. I još važnih segmenata mora biti reformirano da bi BiH bila funkcionalnija i efikasnija država. Ne možemo reći hoće li ili neće doći do nekog novog “aprilskog paketa” ili sličnog. Ne znamo hoće li se i kada desiti da SAD i EU izađu pred vaše lidere i kažu: ”E, ovo su stvari koje trebate uraditi.” Radije bismo čuli da vaši političari izađu i kažu: ”Ovo su stvari koje ćemo uraditi.” Ako bi se to desilo, oni koji to urade, imat će našu snažnu podršku – rečeno nam je.

Uloga Rusije

Govoreći o utjecaju Rusije na dešavanja u BiH i na Balkanu, naši sagovornici ističu da nemaju sumnje u to da je interes Moskve nestabilnost na Balkanu.

– Mi o tome pričamo s njima. Oni kažu da žele isto što i mi – da se slovo Dejtona, onako kako je napisan taj sporazum prije 22 godine, provede u cijelosti. Ali djela govore drugačije. I ne samo u BiH već i na Balkanu. Svi smo vidjeli šta se desilo u Crnoj Gori u oktobru prošle godine. Rusi su saučestvovali u pokušaju da se potkopa prozapadna vlada. To je bila jasna demonstracija Moskve kojom su pokazane akcije koje su u potpunoj suprotnosti s onim što oni govore o mirnom i prosperitetnom Balkanu.

Mi vidimo šta oni pokušavaju uraditi u Makedoniji, Srbiji, BiH… I upozoravamo na to. Oni nam, naprimjer, odgovaraju da njihova podrška Dodiku nije tolika i da nipošto ne znači podrivanje BiH. Jasno je, Moskva ne želi da Balkan bude dio evropske porodice, dio Evropske unije i dio NATO-a. Oni žele taj dio svijeta kao svoju interesnu sferu i poligon za izazivanje nevolja kad su one u interesu Rusije. Naravno, mi to ne možemo i nećemo dopustiti – kažu nam sagovornici.

Oni, također, ističu da su opredijeljeni za daljnju stabilizaciju Balkana i kroz što produktivniji dijalog Srbije i Kosova, bolje odnose Srbije i Hrvatske, stabilizaciju situacije u Makedoniji i konačno rješavanje problema u odnosima te zemlje i Grčke.

– Ali mi nemamo magični štapić da sve riješimo. Pomoći ćemo sve one koji imaju iste ciljeve kao i mi, a mi smatramo da su naši ciljevi, kada je Balkan u pitanju, identični ciljevima i interesima građana tog regiona. Oni žele bolji život – ističu naši sagovornici.

Sankcije Dodiku ostaju do daljnjega

Više puta je naglašeno da SAD ne posežu često za sankcioniranjem pojedinaca. Ali, kada se jednom to desi, onda su sankcije tu i one neće nestati preko noći. Što se Dodika tiče, one ostaju sve dok on ne promijeni ponašanje.

– I nemojte imati iluzija da mi nismo spremni djelovati i odlučnije ako budemo prinuđeni. Morate stalno imati na umu da je naš interes za BiH konstantan. Ovdje, u ovoj zgradi, svakodnevno se vašom državom bave tri službenika, plus naše diplomatsko osoblje u BiH. S obzirom na veličinu vaše zemlje, to je vrlo značajan broj. Mi znamo da ima nekih u BiH koji grade mitove na “staroj” i “novoj” administraciji ovdje. Ali moraju znati, ova administracija želi za BiH i Balkan identičnu stvar kao i prethodna – da ste dio euroatlantske porodice, jer time Evropa postaje u potpunosti jedinstvena, slobodna, napredna i mirna – rekli su nam visoki zvaničnici Stejt departmenta.

Nema promjena granica

– Već smo ranije upozorili da te priče o “velikoj Albaniji” ne pomažu, da su neostvarive i destruktivne i zatražili smo da se s njima odmah prekine! Što se nas tiče, što se tiče EU, granice na Balkanu definirane su i neće se promijeniti – rečeno nam je.

Nemoguće dvije stolice

Aleksandar Vučić nastoji dobiti za Srbiju ono što je najbolje od EU, ali i od Rusije. Njegov je interes da to traje što je duže moguće. Ali u nekom momentu takva politika postat će neodrživa jer Srbija ima strateški interes da bude dio EU. Ako to želite stvarno napraviti, onda i vanjska politika mora biti u skladu s vanjskom politikom EU i Srbija će to morati uraditi što prije kako se bude približavala EU.