Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Facebook opravdava tajno posmatranje svojih korisnika putem kamere


Facebook razmatra uvođenje tajnog posmatranja i snimanja korisnika preko kamera na računarima i mobitelima.

U dokumentu u kojem se razmatra ovo pitanje objašnjeno je kako bi kompanija koristila tehnologiju da posmatra kako se izrazi lica mijenjaju dok korisnik gleda različite sadržaje.

Prikupljeni snimci bi se analizirali kako bi se shvatilo kako se korisnik osjeća i kako bi mu se u skladu s tim plasirale informacije koje bi ga duže zadržale na stranici. Na primjer, ako se smijete dok gledate određene slike, algoritam će to “zapaziti” i izbaciti više slika osobe koju ste gledali ili ako okrećete glavu ili se vrtite dok gledate određeni video, slični video sadržaji vam se neće više prikazivati u vijestima.

Dokument je izazvao zabrinutost, posebno ako se ima u vidu da je Facebook 2014. godine manipulisao stotinama hiljada korisnika kako bi proveo eksperiment o utjecanju vijesti sa Facebooka na osjećanja. Kompanija nikad nije dala prihvatljivo objašnjenje kako i zašto je to uradila.

Ovaj projekt se još nije realizirao a pitanje je i da li će se realizirati, no spekulacije dodatno podgrijava i slika koju je prošle godine postavio Mark Zuckerberg, a na kojoj se vidi kako je trakom prekrio kameru i mikrofon na svom laptopu.

Mnogi IT stručnjaci upozoravaju da Facebook već špijunira svoje korisnike, ne samo kamerom. Priča da će se projekat tek realizirati, po mnogima je samo ispitni balon za javno mnijenje.