Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Ministar sigurnosti BiH pozvao na efikasniju policijsku saradnju protiv teškog kriminala


Mektić koji predvodi bh. delegaciju istakao je važnost ovog projekta za efikasniju operativnu policijsku saradnju u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala i terorizma, te pozvao prisutne da što prije okončaju neophodne procedure i pripreme za njegovu primjenu.

Ministri su na današnjem sastanku razgovarali o započetim aktivnostima na uvođenju automatske razmjene DNK, daktiloskopskih i podataka o registraciji vozila, u cilju još uspješnije operativne policijske saradnje u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala, kao i terorizma.

Na sutrašnjoj konferenciji planirano je da bude ozvaničen početak provođenja integriranog upravljanja unutrašnjom sigurnošću na zapadnom Balkanu, koji obuhvata tri oblasti: borbu protiv terorizma, teškog kriminala i jačanje granične sigurnosti.

Cilj je poboljšanje saradnje u oblasti sigurnosti u regionu, kroz sprečavanje dupliciranja postojećih mehanizama i inicijativa, te usklađivanje ciljeva svih zemlja prema zajednički utvrđenim prioritetima u ovoj oblasti, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.