Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

‘Genijalno otkriće’ Valentina Inzka: Nacionalizam sije razdor u BiH i vodi BiH u pogrešnom smjeru


Razgovarajući o situaciji u Bosni i Hercegovini, Inzko je napomenuo da su se svi lideri u BiH obavezali da će biti predani zajedničkoj viziji EU integracija, te da će raditi na postizanju statusa zemlje-kandidata za članstvo u Evropskoj uniji što je prije moguće.

“Međutim, napredak je znatno usporen, a nacionalizam koji sije razdor, te učestala osporavanja Mirovnog sporazuma i institucionalnog ustrojstva koje je taj sporazum uspostavio, prijete da odvedu zemlju u pogrešnom smjeru”, stava je Inzko.

Podsjetio je i na zabrinjavajući trend nepoštivanja vladavine prava, kao i neophodnost rješavanja problema korupcije i nepotizma.

– Zbog tih problema toliko mladih ljudi bira da napusti BiH i traži bolji život negdje drugo. Međunarodna zajednica treba da se snažnije angažira, posebno kada je u pitanju vladavina prava, a naročito u borbi protiv korupcije – mišljenja je.

Visoki predstavnik čestitao je Lajčáku na izboru za predsjednika Generalne skupštine te mu je zahvalio na stalnom doprinosu euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.