Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

‘Suživot i demokracija’ na francuski način: Političari protestovali u Parizu jer su muslimani molitvu obavljali na ulici (Video)


Političari koji su pjevali nacionalnu himnu u molitvi su omeli oko 200 vjernika na ulici u Clichyju. Srećom, policija je uspjela spriječiti potencijalni konflikt između grupa. Kritičari ističu da je upotreba javnog prostora za obavljanje molitve zabranjena u francuskom sekularnom sistemu. Vjernici pak tvrde da nemaju prostor za obavljanje molitve jer je gradska vijećnica u martu preuzela prostoriju u kojoj su ranije klanjali džumu-namaz.

“Javni prostor se ne može zauzeti na ovaj način”, kazala je Valerie Pecresse, predsjednica Regionalnog vijeća. Protestu su prisustvovali uglavnom republikanci, pripadnici desnog centra.

“Ja sam odgovoran za mir i slobodu svih u mom gradu”, kazao je Remi Muzeau, prvi čovjek pariškog regiona Clichy koji je pozvao ministarstvo unutrašnjih poslova Pariza da zabrani održavanje uličnih molitvi.
Jedan od vjernika za AFP je kazao da želi dostojanstveno mjesto za obavljanje molitve i da ne uživa na ulici. Dodao je da je zamjerio političarima što su pjevali nacionalnu himnu tokom protesta.

“Pjevalisu ‘Marseillaise’, provocirali nas, iako smo i mi Francuzi. Mi smo Francuzi! Živjela Francuska”, kazao je Abdelkader.