Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Vlast po glavi stanovnika: Vijeće ministara BiH ponovo predložilo povećanje akciza na naftu i naftne derivate


Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama BiH usvojen je na prijedlog Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a protiv njega danas su glasali ministri iz Saveza za promjene.

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije prisustvovao ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak (PDP). Protiv zakona nije glasao ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko iako je ranije SBB saopćio kako oni ne podržavaju povećanje nameta građanima BiH.
Podsjećamo, jedan od uslova za dobijanje druge tranše sredstava iz kredita MMF-a je usvajanje seta zakona o povećanju akciza na naftu i naftne derivate. Međunarodna zajednica ne odustaje od ovog zahtjeva i izvjesno da nema namjeru ni odustati.

Usvajanjem akciza uslovljena su i sredstva u vrijednosti od nekoliko stotina miliona eura, a koja je BiH dobila za četiri infrastrukturna projekta. Riječ je o sredstvima koja su prethodno bila uslovljena usvajanjem Ugovora o pristupanju transportnoj zajednici.
Ovo će biti peti put da Parlamentarna skupština BiH raspravlja o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu i naftne derivate.
Četiri puta parlamentarci iz reda SDP-a, HDZ-a 1990, DF-a, A-SDA, SDS-a, BPS-a i Nezavisnog bloka nisu podržali povećanje akciza. Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić najavio je prije par mjeseci da ni SBB neće podržati usvajanje ovog prijedloga.