Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Porezna uprava u 2017. zapečatila 2.633 objekta, utvrđena utaja 5,9 miliona KM poreza


Najviše je izdvojeno za porez na dohodak 403.358.524 KM, za naknade i takse 390.797.873 KM i porez na dobit 357.931.149 KM.

Kada je riječ o novčanim kaznama, građani su izdvojili 45,4 miliona KM u prošloj godini.

Najviše i dalje doprinosi Kanton Sarajevo koji je od ukupnog iznosa uplatio 1,8 milijardi KM, a na drugom mjestu je Tuzlanski kanton sa 791,9 miliona KM uplaćenih javnih prihoda.

Gledano od 2014. do kraja 2017. godine, naplata javnih prihoda je povećana za više od jedne milijarde.

Broj zaposlenih u FBiH je također u porastu od 2017. godine. U odnosu na 2016. godinu zaposleno je 9.342 osobe više (513.313 zaposlenih u 2017.), dok je u odnosu na 2014. godinu u prošloj zaposleno 37.378 osoba više.

Inspekcijskim nadzorima Porezna uprava FBiH je utvrdila utaju poreza u iznosu od 5,9 miliona KM po krivičnim izvještajima, a po učinjenom krivičnom djelu više od milion KM. Zatečeno je 4.268 neprijavljenih radnika, kojih je bilo najviše u KS (1.779), a najmanje u BPK Goražde (11). Zapečaćena su 2.633 objekta.

Građanima je vraćeno 2,9 miliona KM poreza, a ostali su dužni 438,6 miliona KM po nalozima za plaćanje.

Porezna uprava FBiH je u prošloj godini imala 12 inicijativa za donošenje i izmjenu propisa među kojima su Zakon o djelimičnom otpisu i naplati poreznog duga, Zakon o komunalnim taksama u KS, Pravilnik o procedurama prinudne naplate poreznih obaveza itd.

Uspostavljena je elektronska razmjena podataka iz Jedinstvenog sistema s Federalnom upravom za inspekcijske poslove i kantonalnim uprava za inspekcijske poslove te sistem za online praćenje poreznih obveznika priređivača igara na sreću klađenjem (kladionice i automat klubovi). Također, radili su na pojednostavljenju i unapređenju postupka registracije i evidencije poreznih obveznika po bilo kojem osnovu.

Nakon sistematizacije radnih mjesta, u ovoj instituciji je zaključno s 31. decembrom 2017. godine bila 1.251 zaposlena osoba. Na današnjoj konferenciji naglasili s kako su utvrdili da im nedostaje još 493 radnika, zbog čega su tražili od Vlade FBiH dozvolu da u ovoj godini zaposle nove osobe.

Upozorili su da zbog smanjenog budžeta koji su imali u 2017. godini te budžeta koji je predviđen za njihovu instituciji nacrtom za 2018. godinu neće osigurati efikasno i normalno funkcionisanje Porezne uprave FBiH.

U narednom periodu PUFBiH radit će na unapređenju uredske kontrole kako bi bili bolji servis poreznim obveznicima, online uvezivanju s bankama, borbi za smanjenje sive ekonomije i borbi za bolji položaj ove institucije.

“PU će na sve načine pomagati obveznike koji pokazuju da imaju namjeru i žele izvršavati sve svoje porezne obaveze, a iskazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i usmjeriti ih na zakonito postupanje. PU želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima”, poručili su iz ove institucije.

Zahvalili su se građanima koji su dostavili 3.000 prijava i svojim informacijama pomogli u otkrivanju raznih oblika nepravilnosti.

“Poštovani radnici, posebno mladi, ovo je vaša domovina i u njoj trebate ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatisani. Ne dozvolite da vaša prava i sreću umanjuju oni koji vas ne prijavljuju i ne plaćaju poreze i doprinose, varajući tako i vas i državu, a istovremeno uvećavaju svoje bogatstvo”, poručili su građanima FBiH.