Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

BiH uskoro članica Svjetske trgovačke organizacije


Ovo bi mogao biti historijski čin za BiH, ocjenjeno je u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i to nakon što su otklonjene ključne prepreke te su u fazi posljednji koraci za pristupanje WTO-u, a tokom narednog mjeseca uslijedit će završni pregovori s Brazilom, Ukrajinom i Rusijom.

– Ukrajini i Brazilu već smo dali finalnu ponudu i tu više ne vidimo nikakve prepreke. Kada je Rusija u pitanju, ovih dana ćemo u proceduru uputiti pripremljenu Odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva, i o tome ih obavijestiti što bi u ovom trenutku bilo dovoljno – istaknuo je Šarović.

Izrazio je očekivanje da će dobiti pozitivno mišljenje entiteta na Odluku kako bi ona vrlo brzo mogla biti razmatrana i usvojena na sjednici Vijeća ministara BiH, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Delegacija WTO ocijenila je da je BiH u zadnje vrijeme napravila veliki progres u pregovorima i ispunjavanju uvjeta za članstvo u WTO.

– Posvećenost ministra Šarovića ovom procesu dovela je do toga da sada možemo govoriti o tome da je pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji veoma blizu i s te strane BiH će imati našu punu podršku – kazao je ambasador Paparizov.

Sastanci Radne grupe u Ženevi bit će održani u februaru i maju, a Paparizov je izrazio optimizam da će konačna odluka o punopravnom članstvu BiH u WTO biti donesena krajem jula.