Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Ratni komandant 5. Korpusa Armije RBiH Atif Dudaković priveden u prostorije SIPA-e


Kako saznajemo, postoji mogućnost da Dudaković danas uopće ne bude ispitan u Tužilaštvu BiH na okolnosti koje mu se stavljaju na teret, odnosno da se saslušanje sprovede sutra.

Podsjećamo, u opsežnoj policijskoj akciji pripadnika SIPA-e jutros su uhapšeni komandanta Armije Republike BiH Atif Dudaković i nekadašnji pripadnika 5. korpusa Armije RBiH Ibrahim Nadarević, a koji je trenutno zaposlen kao njegov savjetnik zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Pored njih, po nalogu Tužilaštva BiH, na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa,Velike Kladuše i Cazina uhapšeno je još 11 pripadnika 5. korpusa Armije Republike BiH.

“Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za krivična djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a osumnjičeni Dudaković Atif i za krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon hapšenja Dudkovića i ostalih pripadnika 5. korpusa oglasile su se brojne političke stranke poput SDA, SBB i A-SDA, bivši borci, zastupnici u organima zakonodavne vlasti i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Svi su složni da se ne smiju dozvoliti bilo kakvi pokušaji izjednačavanja krivice i odgovornosti za počinjene ratne zločine u BiH. Brojni političari upozorili su da Tužilaštvo BiH u ovom slučaju nije “odoljelo” političkim pritiscima.