Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Hoće li najavljeni Erdoanov miting u Bosni i Hercegovini biti zabranjen?


Nakon što je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) potvrdio da će održati predizborni skup u Sarajevu, uslijedile su žestoke reakcije, između ostalih i većine državnih parlamentaraca.

Svi zabranili

Turski „Hurriyet“ naveo je da bi skup u Sarajevu trebao biti održan 20. maja, ali da još nije objavljena nikakva službena obavijest, dok je Erdoan novinarima kazao da će zajedno s turskim državljanima iz drugih evropskih zemalja doći u BiH.

– Radije ćemo se povezati s našim građanima u BiH. Doći ćemo zajedno s našim građanima iz evropskih zemalja u dvoranu u Bosni – rekao je Erdoan.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, komentirajući najavljeni događaj, kazao je za naš list da bi oni koji likuju zbog Erdoanovog dolaska u BiH trebali zamoliti turskog predsjednika da ne organizira skup.

– Da Erdoan voli BiH koliko kaže, vjerovatno bi se to osjetilo na konkretan način. Ovako, u Srbiju šalje investicije, a u Bosnu zastave. Poslije nedavne demonstracije ruskog uticaja u BiH, sada ćemo imati i javnu demonstraciju turskog utjecaja. Na nama koji smatramo da ne trebamo biti ni turski ni ruski jeste da se borimo da dođe vrijeme i ljudi koji će nam svima vratiti dostojanstvo – kazao je Magazinović.

Državni poslanik Sadik Ahmetović kaže da bi Izetbegović trebao kazati Erdoanu da BiH od ovakvog skupa nema ništa.

– Ako uvedemo princip da može, kad ko hoće, u našoj zemlji držati mitinge i političke skupove, gubimo suverenitet kao zemlja koja je svoj suverenitet i nezavisnost platila životima i krvlju njenih branilaca – naglasio je Ahmetović.

Zato, kaže, treba i prijateljima i neprijateljima jasno kazati da je BiH suverena, nezavisna i međunarodno priznata država i da nikad neće biti ničija pokrajina.

U funkciji države

Zaim Backović, zastupnik BPS-a, kaže da bi on zabranio ovaj skup iz više razloga.

– Ako se radi o političkim skupovima političara drugih zemalja, vrlo je lako izvedivo da taj skup bude zabranjen. Političke skupove koji nisu u funkciji BiH ne može niko održavati, to je protivno svim pravilima. Ne bi ni nas pustili u Ankaru da pravimo skup. Oni koji imaju klubove u Parlamentarnoj skupštini, mogu pokrenuti to pitanje i zabraniti skup. Da mogu, ja bih to uradio. Polako zalazimo u forme koje nisu u funkciji ove države – kaže Backović.

Gdje će skup biti održan

Nevladina organizacija „Unija evropskih demokrata Balkana” (UEBD), koja je osnovana u februaru ove godine, poslala je upite upravama dvije najveće sarajevske dvorane, Skenderiji i Zetri, o dostupnosti i cijenama zakupa za 20. maj. Za taj dan najavljen je predizborni skup turskog predsjednika Erdoana.

Ova organizacija smatra se još jednim znakom pokušaja jačanja utjecaja predsjednika Turske na Balkan.