Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

U Istanbulu usvojena deklaracija OIC-a: Izrael brutalne zločine izveo uz pomoć SAD-a


Na samitu, kojim je predsjedavao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, usvojena je zajednička deklaracija zemalja članica OIC-a, javila je agencija Anadolija.

U deklaraciji se navodi da je Izrael svoje akcije, koje predstavljaju brutalni zločin, izveo uz podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Naglašena je i odlučnost da se poduzmu političke i ekonomske mjere protiv zemalja koje Jerusalem priznaju kao glavni grad Izraela.

Na samitu je također apelovano da se omogući međunarodna zaštita palestinskog naroda, uključujući i slanje mirovnih snaga.

U deklaraciji se poziva međunarodna zajednica, prvenstveno Vijeće sigurnosti UN-a, da djeluje u okviru svojih nadležnosti kako bi zaštitili međunarodno pravo.

Najoštrije se osuđuju kriminalna djela koja su izraelske snage izvele protiv nenaoružanih Palestinaca tokom mirnih protesta u Gazi.

U deklaraciji se traži međunarodna nezavisna istraga zločina i masakra koji su izraelske snage počinile u pojasu Gaze kako bi odgovorni bili kažnjeni.

Odbačena je nelegitimna odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom je Jerusalem priznat kao glavni grad Izraela.

U usvojenoj deklaraciji od zemalja članica OIC-a i međunarodne zajednice se traži da spriječe pristup tržištu proizvoda koji su proizvedeni u ilegalnim jevrejskim naseljima.

Samit u Istanbulu je organizovan u povodu izraelskih napada na Palestince tokom mirnih protesta koje Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu Nakbe, odnosno masovnog progona tog naroda.

Hiljade Palestinaca okupilo se u ponedjeljak na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste koji su nastavljeni i u utorak. Poginula su 62 Palestinca i ranjeno najmanje 3.000.