Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Nakon 27 godina: Krajišnici dočekali voz iz Sarajeva


Oko stotinjak putnika, zajedno sa delegacijom Vlade FBiH i RS-a, predvođenih Fadilom Novalićem, premijerom FBiH i Draganom Savanovićem, direktorom Željeznica RS-a, nakon ugodne osmosatne vožnje u modernom BH vozu, stigla je u Bihać.

Građani sa oduševljenjem dočekali voz FOTO: E. FAZLIĆ

Putnici koji su danas učestvovali u promotivnoj vožnji mogli su uživati u izuzetno ugodnom ambijentu, udobnim sjedištima, besplatnom internetu, a putovanje su mogli prekratiti i druženjem u baru voza.

Oni koji su to željeli mogli su i odmoriti u kolima za spavanje koja raspolažu i sa tuš kabinom. U vozu je tokom cijelog putovanja vladala svečana atmosfera puna nade u bolje sutra i povratku putnika u najljepše prijevozno sredstvo – vozove.

Upravo to je za Faktor kazao i Munir Spahić, mašinovođa koji je cijeli radni vijek proveo u Željeznicama.

– Ovakav komfor i ovako lijepog putovanja nema nigdje. Imamo sav potencijal da koji nam je potreban da to iskoristimo i da nam vozovi budu puni. Samo nam treba malo veća brzina koja je moguća samo uz remont pruge i pomoć države – kazao nam je Spahić.

Moderni BH voz osme generacije danas su na svim stanicama od Zenice, Doboja, Banje Luke, Bosanskog Novog, Bosanske Otoke, Bosanske Krupe, sa oduševljenjem dočekali mještani te su sa ushićenjem mahali tokom njegovog prolaska ovim gradovima.

– Tako je lijepo vidjeti moderni voz u našem gradu – kazali su mještani Bosanskog Novog, raspitujući se da li mogu ući u voz samo kako bi pogledali njegovu unutrasnjost. Isto oduševljenje izrazili su i mještani Bosanske Otoke, te Bosanske Krupe, koji su se okupili kako bi pozdravili putnike i dolazak “boljeg sutra”.

Selmo Cikotić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je vozom danas putovao od Sarajeva, kazao je za Faktor da je ova nova linija od velikog značaja za sve putnike.

– Međutim, mislim da ovdje postoji jedna mnogo bitnija dimenzija a to je da se rekonstruiše ideja o međusobnoj vezi regiona, gradova, ljudi, prostora i mislim da je ovo jedan veoma značajan događaj za BiH a ne samo za Željeznice FBiH – kazao je Cikotić.

Premijer Novalić i direktori Željeznica FBiH i RS-a u voz su ušli u Bosanskom Novom.

Vozom je danas putovala i stidentica Farmacije Anida Haurdić iz Bihaća koja nije krila svoje oduševljenje novim vozom.

– Ovo je super za nas studente. Ova vožnja mnogo je udobnija i povoljnija za nas, mnogo nam znači i budi nove nade – kazala je Anida.

Po dolasku u Bihać delegacije i putnike su dočekale visoke zvanice pa je upriličena i konferencija za medije.