Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Žene u crnom: Krajnje je vrijeme da Srbija prestane negirati genocid


Članice organizacije “Žene u crnom” iz Srbije i ove godine odale su počast žrtvama genocida u Srebrenici. Danas su, kao i svake godine, došle u Potočare, dok je dio članica udruženja na Trgu Republike u Beogradu stajao sa natpisom “Srebrenica 8372”.

“Žene u crnom” u Beogradu

Staša Zajović iz Udruženja “Žene u crnom” kazala je da je krajnje vrijeme da Srbija prestane negirati da se u Srebrenici desio genocid.

– Dan sjećanja na žrtve genocida obilježen je i u Beogradu uz potpuno ignorisanje krivnje. To je nastavak moralnih, kulturnih i političkih obrazaca koji brišu tragove prošlosti politike ratnih huškanja iz 1990. godine. Podsjetili smo da je Srbija jedina država na svijetu koja nije učinila ništa da spriječi genocid. Rugaju se žrtvama slavljenjem ratnih zločinaca i ustupanjem javnog prostora akademskih katedri i to je proizvelo moralnu anesteziju. Zahtijevamo da Srbija poštuje odluku međunarodnih sudova, proglasi dan sjećanja na genocid u Srebrenici i osudi negiranje genocida – rekla je Zajović.

Dodala je da nema mnogo iluzija da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “je taj koji prvi nije priznao genocid niti izgovorio tu riječ”.

– On to pripisuje cjelokuponom srpskom narodu, a on iza toga krije svoju vlastitu odgovornost. Nikada nećemo zaboraviti ono što je rekao 20. juna 1995. godine: “Za svakog ubijenog Srbina ubit ćemo sto muslimana”. Također, nećemo zaboraviti da je preljepljivao Bulevar Zorana Đinđića plakatima Ratka Mladića – kazala je Zajović.