Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Za Izbore 2018. se prijavilo više od 88.000 birača iz dijaspore, najviše iz Hrvatske i Njemačke


“Od tog broja obrađeno je 34.622 prijave. Među obrađenim imaju 3.354 prijave koje ne ispunjavaju uvjete”, kazali su nam iz CIK-a.

Među obrađenim prijavama, prema preliminarnim podacima, najviše ih je iz Hrvatske i to 7.945, zatim iz Njemačke 4.853, Srbije 3.493 i Švedske 3.075.

Iz Centralne izborne komisije BiH naglašavju da još uvijek nije završena obrada prijava te da se na tome intenzivno radi u dvije smjene jer je nekoliko desetina hiljada prijava stiglo zadnjeg dana.

Podsjećamo, broj prijava znatno je veći u odnosu na lokalne izbore u BiH 2016. godine, kada je CIK imao 65.000 registriranih birača da glasaju izvan BiH.

Birači koji žive van BiH sinoć su do ponoći mogli se prijaviti za glasanje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima koji se održavaju u oktobru ove godine.

Veliku ulogu u registraciji imala su i diplomatsko-konzularna predstavništva BiH. Tako se ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević jučer sve do ponoći stavio na raspolaganje bh. dijaspori u Norveškoj u vezi svih pitanja vezanih za registraciju na predstojećim izborima.