Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

Nezadovoljni vrhom stranke: Rasulo u srebreničkoj SDA, dva odbornika napustila stranku


Hamdija Fejzić, koji je i član Glavnog odbora SDA, rekao nam je da će danas uputiti dopis Centrali SDA, u kojem će rukovodstvo stranke upoznati o razlozima zbog kojih traži da ga ispišu iz članstva.

“Najmanje 40 posto osoba koje su ušle u strukture SDA u Srebrenici nikada nisu bile članovi SDA. Uglavnom su bili u SDP-u, SBB-u i Stranci za BiH. Imao sam više obećanja, jedno od njih sam dobio kada smo pristupili klubu i dogovorili da djelujemo kao jedinstveni Bošnjaci. Vrh mi je obećao da će ispuniti neke moje zahtjeve. To nije ispunjeno”, rekao je Fejzić.

Što se tiče strukture SDA u Općini Srebrenica, on je rekao da su oni doveli do toga da su Bošnjaci u politici izgubili određeni broj mjesta.

“U isto vrijeme se pitaju da li je vlast pola-pola kao što je prije bilo. Međutim, ako pogledate u stvarnosti Bošnjaci imaju samo 30 posto vlasti. Dozvolili su da se u pečatu i logu Općine Srebrenica ispravi latinično slovo ‘s’ u ćirilično. To su izglasali na sjednici Skupštine”, kazao je Fejzić.

Kako kaže, izglasali su i “jezik bošnjačkog naroda” umjesto “bosanski jezik” dodajući da su takvo nešto izglasali zastupnici SDA Alija Tabaković i Almir Muminović.

“Srbi su trebali imati dvotrećinsku većinu da bi to izglasali. Naime, Statut se tako mijenja. Ja ne želim više da radim i djelujem u SDA sve doku su određene osobe u toj stranci”, rekao je Fejzić.

Kritikovao je rukovodstvo SDA jer daje prednost ljudima koji nikada nisu bili članovi SDA, a koje brzo postavljaju na liste ili u organe stranke.

“Politika stranke od vrha je dovela do toga da donesem odluku da napustim SDA. U Skupštini Općine Srebrenica djelovat ću kao nezavisni zastupnik”, kazao je Fejzić.

SDA je, pored Fejzića, napustio i zastupnik u Skupštini Općine Srebrenica Nedim Smajić.