Bosanski Bosanski English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Русский Русский Español Español

PDP: RS zabranama okupljanja grupe “Pravda za Davida” klizi u totalitarizam


Zbog svega će, kako je najavio, iz te stranke postaviti i konkretna pitanja ministarstvima pravde i unutrašnjih poslova uz zahtjev da se utvrdi odgovornost.

I portparol ove stranke Anja Petrović smatra da sinoćnja dešavanja na Trgu Krajine i ponovno hapšenje članova grupe “Pravda za Davida“ pokazuju da entitetski Ustav i osnovna ljudska prava “krše oni koji su zaduženi za njegovo poštivanje“.

“Gdje mi živimo kada se ne može prošetati Trgom, stati na javnu površinu, a imamo rizik da budemo uhapšeni. Ovo je očigledno diktatura”, ustvrdila je Petrović.

Sutra, kaže ona, može biti priveden i maltretiran bilo ko, zbog čega poziva na poštivanje Ustava i da se odgovori zašto se hapse članovi grupe koji mirno stoje.

Iz PDP-a su kritikovali i najavljene izmjene Krivičnog zakonika RS-a, u koji bi se kao krivično djelo ponovo uvrstila i kleveta.

“Propisivanje klevete kao krivičnog djela ponovo u krivičnom zakonodavstvu RS znači urušavanje demokratskih principa na kojima treba da počiva naše društvo”, rekao je Bundalo.